Chromebook vs. Laptop

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Een Chromebook is een budgetvriendelijk alternatief voor laptops met Windows of MacOS als besturingssysteem. Chromebooks draaien op Chrome OS en dat betekent dat Windows programma's niet werken op deze apparaten. Maar wat als je twijfelt tussen een Chromebook en een laptop? Op deze pagina leggen wij het verschil tussen een Chromebook en een laptop uit. Zo vind jij wat het beste bij jouw gebruik past en maak je de beste keuze bij het kopen van een nieuwe laptop.

De onderwerpen zijn:

-In het kort

-De verschillen

- Aanbevolen voor..

-Waarvoor gebruik je wat?

-Besturingssysteem

-Webbrowser

-Opslag

-Apps

-Bestand tegen virussen

-Batterij

Chromebook Laptop
Aanbevolen voor.... Basistaken, zoals internetten Alle taken, internet games etc...
Besturingssysteem Chrome OS Windows, Mac OSX
Webbrowser Google Chrome Alle browsers
Apps Chrome Web Store/Beta Google Play Alle programma's/apps
Bestand tegen virussen Automatish door Google Antivirus software vereist
Batterij Energie zuining, lange batterij duur Verschillend per laptop/OS

De verschillen

Om je goed te helpen bij je keuze is het handig om te weten wat je met een Chromebook of laptop kunt. We geven je graag meer informatie over bepaalde gebruikssituaties en specificaties. Daarom hebben we de verschillen voor je uitgelicht.

Aanbevolen voor...

Ga je vooral aan de slag met simpele taken, zoals internetten, e-mailen en tekstverwerken? Dan is een Chromebook een goede keuze voor jou. Deze taken voer je ook uit op een laptop, maar daar wil je meestal meer op doen. Laptops zijn er in alle soorten en maten, ook voor zwaardere taken zoals foto's bewerken en gamen.

Chromebook: niet geschikt voor zware taken

Laptop: van internetten tot gamen

Een Chromebook is niet krachtig genoeg om zware taken uit te voeren. De apps uit de Chrome Web Store gebruik je om te mailen, films te kijken en muziek te luisteren. Games spelen kan, maar verder dan spelletjes zoals Tetris of Angry Birds kom je niet.

Alle laptops zijn geschikt voor simpel internetten en films kijken. Afhankelijk van de processor en het RAM geheugen ga je aan de slag met bijvoorbeeld foto's en video's bewerken. Om te gamen ga je voor een laptop met een dedicated videokaart.

Besturingssysteem

Alle Chromebooks draaien op Chrome OS. Laptop hebben Windows of macOS als besturingssysteem.

Chrome OS, Windows en MacOS

Chromebook: Chrome OS

Chrome OS is gebaseerd op de Google Chrome webbrowser en je voert veel taken dan ook online uit. Doordat het besturingssysteem erg licht is en minder afhankelijk is van de specificaties van je laptop is Chrome OS erg snel.

Laptop: Windows en MacOS

Deze besturingssystemen zijn afhankelijk van de snelheid van je laptop en werken sneller naarmate je laptop krachtiger is. In tegenstelling tot Chrome OS zijn beide systemen een stuk uitgebreider, kun je er meer programma's mee draaien en kun je er zware taken mee aan.

Webbrowser

Uiteraard kun je op zowel een Chromebook als op een laptop internetten. Maar welke browsers kun je gebruiken?

Chromebook: Google Chrome

Chrome is de browser van Google. Aangezien Chrome OS gebaseerd is op deze browser, gebruik je op een Chromebook ook alleen Google Chrome.

Laptop: Meerdere browsers

Windows heeft als standaard browser Edge en MacOS heeft Safari, maar beide besturingssystemen ondersteunen andere browsers zoals Google Chrome en Mozilla Firefox.

Opslag

Over het algemeen gebruik je op een laptop 2 vormen van opslag: op een harde schijf of in de cloud. Op een schijf heb je jouw bestanden fysiek bij de hand, maar je kunt er alleen maar bij via je laptop. Als je een clouddienst gebruikt, bewaar je jouw bestanden online op de server van de dienst. Hierdoor heb overal toegang tot je bestanden, je hoeft alleen maar in te loggen. Bekende clouddiensten zijn Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud van Apple en Dropbox.

Cloudbestanden

Chromebook: Google Drive

Op een Chromebook bewaar jij je documenten automatisch in Google Drive. Hier is Chrome OS op ingericht en daarom heeft een Chromebook vaak een beperkt Flash geheugen. Bij aanschaf van een Chromebook ontvang je daarom ook 100 GB gratis opslag

Laptop: alle clouddiensten

Een laptop heeft meestal een harde schijf of SSD om je bestanden fysiek op te slaan. Daarnaast is het op een Windows laptop of MacBook altijd mogelijk om je bestanden in de cloud te bewaren.

Apps

Op een Chromebook werk je met andere programma's dan op een laptop. Je bent gebonden aan de apps die Google te bieden heeft, terwijl je op een laptop meer keuzevrijheid hebt.

Apps en programma's

Chromebook: Chrome Web Store en Google Play Store

Op een Chromebook installeer je programma's niet zoals op een laptop. De apps die je gebruikt, downloadt je in de Chrome Web Store. Inmiddels zijn er steeds meer Chromebooks die ook de Google Play Store ondersteunen, zodat je Android apps gebruikt. De Microsoft Office liefhebbers kunnen wel gebruik maken van Office 365 of de Office Android app.

Laptop: vrijwel alle apps en programma's

Op een laptop download of installeer je vrijwel alle programma's die je wilt. Zo gebruik je programma's van derden, zoals Photoshop, een andere browser, Office en allerlei andere handige programma's. Download je apps uit een store, dan gebruik je op een Windows laptop de Windows Store; op een MacBook gebruik je de App Store. In je Chrome browser is er uiteraard ook de mogelijkheid om apps uit de Chrome Web Store te downloaden

Bestand tegen virussen

Een Chromebook is op een andere manier beschermd tegen virussen dan een laptop en is daarmee minder vatbaar voor bedreigingen.

 

Beveiliging

Chromebook: automatisch beveiligd

Een Chromebook wordt automatisch beschermd tegen virussen en heeft geen losse virusscanner nodig. Je bestanden in de cloud worden door Google beschermd en daardoor hebben online bedreigingen weinig effect op het besturingssysteem en de Chromebook zelf.

Laptop: antivirus software

Een Chromebook is op een andere manier beschermd tegen virussen dan een laptop. MacBooks zijn ook van zichzelf beschermd tegen virussen, maar het verschil is dat je harde schijf en daarmee je hele systeem kwetsbaar blijft. Zo werkt dat ook op een Windows laptop, waarop je eigenlijk niet zonder virusscanner kunt.

Batterij

De manier waarop een Chromebook is gebouwd en met Chrome OS werkt, verschilt met die van een laptop.

Chromebook: energiezuinig

Een Chromebook heeft geen zware processor, videokaart en harde schijf nodig die veel energie verbruiken. Het besturingssysteem is licht en vraagt weinig van de Chromebook zelf en dus ook van de batterij. Daarom ga je met een Chromebook een hele werkdag aan de slag zonder op zoek te hoeven naar een stopcontact.

Laptop: niet altijd even zuinig

Natuurlijk zijn er ook zuinige MacBooks en Windows laptops met zuinige (of minder krachtige) processors, maar voer je daar zware taken als foto's bewerken en gamen op uit, dan zit je al snel met een lege accu. De hardware en de Windows of macOS besturingssystemen vragen veel meer energie van de batterij.